Kastanjelaan 6,
2982 CM Ridderkerk

Voigt Travel

Vernieuwing IT platform

Voigt Travel is een touroperator in Naarden gespecialiseerd in pakketreizen naar een aantal bijzondere bestemmingen zoals Finland en Fins en Noors Lapland. Daarnaast verkopen zij ook rondreizen met eigen auto naar bijvoorbeeld de eilanden Sicilië en Sardinië.

Uitdaging

De reisbranche is dynamisch en als relatief kleine organisatie moet Voigt Travel snel kunnen schakelen om zijn positie als marktleider op de bestemming Lapland te behouden. Dit uit zich in het aanbieden van nieuwe bestemmingen, het benaderen van andere markten (landen) of strategische samenwerkingsverbanden. Maar ook in het aanpassen van interne processen door medewerkers andere taken te laten uitvoeren, of door taken te combineren. Om dit waar te kunnen maken is het van belang dat het IT platform ‘mee-ademt’. Het platform van Voigt Travel was stabiel maar verouderd en de support was verlopen. Er moesten stappen ondernomen worden.

Oplossing

Door de complexiteit van de migratie, waarbij zowel de werkstations als de servers gelijktijdig gemigreerd moesten worden met behoud van data, functionaliteit, minimale down-time en een korte doorlooptijd, is besloten om een externe partner in te schakelen.

Omdat Netflex een bekend gezicht is op diverse beurzen zijn zij uitgenodigd en na de gevoerde gesprekken is het volste vertrouwen ontstaan dat Netflex de expertise in huis had om deze complexe migratie te realiseren.

Voigt Travel besloot na het advies van Netflex diverse wijzigingen door te laten voeren, die er samen voor moesten zorgen het IT platform weer toekomstbestendig en schaalbaar te maken. In de basis is er, in verband met de betrouwbaarheid en jarenlange goede ervaring bij de tour operator, gekozen voor een op Novell gebaseerde oplossing. Fileservers zijn gemigreerd van NetWare naar OES2 Linux servers, ZfD 6.5 is vervangen door ZCM11, GroupWise 6.5 is geüpdatet naar de laatste versie (2012) en de BorderManager server is vervangen door een Astaro oplossing.
Netflex heeft Voigt Travel middels een project plan geadviseerd om de servers te gaan virtualiseren en zo te komen tot een schaalbaar en kosten reducerend server park. Desktop virtualisatie was geen optie door de extra kosten die de licenties met zich meebrachten, maar omdat deze niet nodig waren voor servers heeft Netflex server virtualisatie aangeboden in de vorm van VMware ESXi. Het idee was om vier virtuele servers op één enkele server te bouwen. Een OES2-server voor File/print, een ZCM11 -server, een GroupWise 2012 server en een Astaro server voor  firewalling.

Het voordeel van deze VMware omgeving is dat er eenvoudig servers bijgeplaatst kunnen worden (schaalbaar) en dat er een besparing te halen valt in onderhoud en verbruik. Daarnaast is de ESXi variant van VMware licentie gunstig.

Resultaat

Sinds maart 2012 hebben de virtuele servers het werk van de fysieke overgenomen. “Aan de server kant zijn weinig meetbare resultaten aan te tonen vanuit het gebruikers oogpunt, wat ons inziens ook meteen het succes van deze implementatie weergeeft. We hadden een heel stabiel platform en dat hebben we nog steeds”. Aldus Armand Tognetti, ICT Coördinator bij Voigt Travel. Bij de werkstations zijn wel meetbare zaken veranderd. De snelheid is toegenomen, evenals het gebruikersgemak van Windows 7 in combinatie van ZCM11 en GroupWise 2012. De uitvoering van dit project door Netflex is beoordeeld met een 9,8.

Netflex heeft geen standaard IT oplossing aangedragen, maar heeft samen met
ons meegedacht om te komen tot een IT oplossing “op maat”.

Armand Tognetti
ICT Coördinator bij Voigt Travel