Kastanjelaan 6,
2982 CM Ridderkerk

STMR

Novell Teaming geïmplementeerd bij STMR

STMR heeft Novell® Teaming op SUSE® Linux Enterprise Server geïmplementeerd om de kwaliteit en de flexibiliteit van de interne communicatie te verbeteren. Dankzij de oplossing van Novell is uitgebreide messaging, het uitwisselen van documenten en kennisbeheer mogelijk, waardoor STMR medewerkers hun ervaringen kunnen delen en kunnen samenwerken om uitdagingen direct aan te pakken.

Overzicht

Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) biedt in de regio Rivierenland een breed assortiment diensten aan op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De stichting ondersteunt mensen die thuis medische of maatschappelijke zorg nodig hebben en biedt ook huishoudelijke services en dieetadviezen aan. Daarnaast beheert STMR een netwerk van verzorgingshuizen.

Uitdaging

STMR wil de communicatie onder medewerkers, die buiten het kantoor los van elkaar werken, verbeteren. Als een medewerker op een andere locatie, bijvoorbeeld bij een klant thuis, tegen een probleem aanloopt en advies of ondersteuning van een collega nodig heeft, kan hij/zij dit alleen krijgen door terug naar het kantoor te gaan. Zelfs in dat geval is de communicatie erg eenzijdig: collega’s e-mailen of bellen elkaar of een medewerker gaat naar de manager, maar er is geen sprake van langdurige communicatie en geen mogelijkheid om dieper op zaken in te gaan.
Dit is niet alleen erg inefficiënt, maar het gebrek aan communicatie heeft bovendien een nadelig effect op de kwaliteit van de zorg die aan de klanten wordt aangeboden
STMR wil een autonomere werkomgeving voor de medewerkers creëren zodat ze informatie kunnen uitwisselen en gemakkelijker buiten het kantoor kunnen samenwerken.

Oplossing

STMR overwoog Microsoft SharePoint en Novell Teaming als mogelijke opties en kiest uiteindelijk voor Novell. “Uit eerdere ervaringen met Novell is gebleken dat dit de meest betrouwbare en stabiele optie is,” zegt Peter van der Wee, ICT-manager van STMR. “Met Microsoft producten duurt de installatie langer en moet je het systeem in de vingers zien te krijgen, terwijl Novell Teaming al vanaf het begin erg gebruiksvriendelijk is.”

Dankzij Novell Teaming beschikt STMR straks over een online portal voor messaging, het uitwisselen van documenten en kennisbeheer. Medewerkers kunnen naast het versturen van berichten en het uitwisselen van documenten vragen in een kennisbank stellen en beantwoorden, waardoor ze advies van collega’s kunnen krijgen en actief aan discussies kunnen deelnemen om zo hun eigen kennis en ervaringen te delen. Het systeem is interactief en doorzoekbaar. Hierdoor is live samenwerking op specifieke punten mogelijk en is er een volledig archief van voorgaande discussies beschikbaar.

Naast het stellen en beantwoorden van werkgerelateerde vragen kunnen STMR medewerkers Novell Teaming ook gebruiken om hun persoonlijke gegevens, zoals hun adres en contactgegevens, te beheren. Zo bespaart de afdeling personeelszaken veel tijd.

“Dankzij een betere communicatie kunnen we klanten binnenkort sneller en professioneler helpen. Het belangrijkste voordeel van Novell Teaming is de positieve invloed die de oplossing op onze klanten heeft,” aldus van der Wee. “Ook het beheer zal veel minder tijd en moeite kosten en de stichting presteert hierdoor veel beter.”

STMR werkt met Netflex*, een Novell Platinum Partner, samen om Novell Teaming te implementeren en medewerkers in het gebruik van het systeem te trainen. “Netflex presteert erg goed en de training blijkt een waardevolle stap om ons te helpen het meeste uit onze investering in deze nieuwe technologie te halen,” aldus van der Wee.

STMR gaat Novell Teaming op SUSE Linux Enterprise Server uitvoeren en gebruikt VMware* om deze omgeving en andere op Linux* en Windows* gebaseerde servers te virtualiseren. Dankzij servervirtualisatie zal STMR de fysieke hardwarevereisten met ongeveer 35% reduceren. De stichting heeft ook Novell ZENworks® Configuration Management geïmplementeerd om de efficiëntie van het beheer van de on-site en externe desktopcomputers te verbeteren.
Resultaat

Dankzij Novell Teaming zal de interne communicatie binnen STMR vele malen efficiënter verlopen, waardoor de werkomstandigheden voor medewerkers zullen verbeteren en de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten zal toenemen. Bovendien hoeven medewerkers dankzij de oplossing niet meer voortdurend langs kantoor, waardoor hun werktijden veel flexibeler zijn en zij bovendien thuis kunnen werken. Hierdoor zullen de reistijd en -kosten dalen, zal de tevredenheid onder medewerkers toenemen en kan de stichting als geheel veel efficiënter werken.

“Het is moeilijk om de voordelen van Novell Teaming nu al precies in kaart te brengen, omdat het een tool is die de communicatie en daarmee de zorg moet verbeteren,” zegt van der Wee. “Dankzij Novell Teaming zullen medewerkers samen oplossingen vinden op een manier die voorheen simpelweg onmogelijk was. De ene vraag leidt vaak tot de volgende, dus als een medewerker een vraag stelt of iets suggereert, kunnen meer mensen hun gedachten daarover kwijt, waardoor er wellicht een gerelateerd probleem naar boven komt dat zonder deze oplossing nooit zou worden opgemerkt.” Het implementatieproces van Novell Teaming vindt momenteel plaats.

Als tevens de implementatie van Novell ZENworks Configuration Management helemaal is voltooid, verwacht STMR een aanzienlijke tijdsbesparing te constateren als het gaat om de support voor gebruikers en het beheer van software-implementatie en updates.

“De Novell technologieën zijn uitstekend. Dankzij de stabiliteit en de betrouwbaarheid wordt het beheer erg rendabel en daarnaast is de licentiestructuur veel beter dan die van andere leveranciers,” aldus van der Wee. “We beschikken met Novell Teaming straks over een zeer effectieve communicatieomgeving die op een stabiel en voordelig platform wordt uitgevoerd.”