Gemeente Midden-Drenthe ligt, zoals de naam al zegt, centraal in de provincie Drenthe. Op een oppervlakte van 341 km2 telt deze gemeente 35.000 inwoners. Voorheen was de naam nog Middenveld. Een samenvoeging van de voormalig gemeentes Beilen, Westerbork en Smilde. Sinds 2000 is de naam gewijzigd in gemeente Midden-Drenthe.
Mark Kielman, Projectleider Informatisering, is binnen de gemeente verantwoordelijk voor organisatiebrede trajecten. In deze functie heeft hij namens de gemeente Midden-Drenthe het Microsoft 365 migratieproject met Netflex geleid. Ondanks de uitdagingen in coronatijd, zoals remote werken en vertraagde leveringen van hardware, is hij erg content met deze samenwerking en ook met het inmiddels opgeleverde IT-project.
IT-omgeving gedeeltelijk naar de cloud
Gemeente Midden-Drenthe heeft ervoor gekozen om haar IT-omgeving gedeeltelijk te migreren naar de cloud. Middels eerdere workshops in het transitie-traject heeft de gemeente samen met Netflex het juiste beleid en ontwerp bepaald. Zo is hierdoor onder andere de beveiliging op de werkplek verbeterd met Intune en Autopilot in combinatie met security profielen, staan alle bestanden niet meer op de MicroFocus (Novell) servers, maar tegenwoordig in SharePoint Online en is mail gemigreerd van GroupWise naar Exchange Online.
‘’Dat we net voor corona nieuwe laptops hadden besteld én gestart waren met de voorbereidingen voor dit project met Netflex, kwam erg goed uit. Nu is namelijk elke medewerker bij de gemeente al gewend aan hybride werken. We hebben overal toegang tot onze data, kunnen alles met elkaar delen en zo optimaal met elkaar samenwerken. Ons volgende project is samenwerken via Teams. We gebruiken Teams namelijk nu alleen voor video-vergaderen”, licht Mark toe.
Soepele migratie naar Microsoft 365
In een jaar tijd is het complete migratieproject bij gemeente Midden-Drenthe afgerond. Ze zijn nu in de cloud georganiseerd, beschermd en online met elkaar verbonden. Daarbij is er door de gemeente dus tevens geïnvesteerd in nieuwe hardware. “Natuurlijk is het omschakelen naar een nieuwe werkomgeving een uitdaging voor je collega’s. Dat zijn er hier zo’n 450, maar ik ben vooral trots op mijn systeembeheercollega’s. Voor hen is het een extra grote stap geweest. Zij gaan van een Novell-omgeving die ze van A tot Z kennen, naar een voor hen geheel nieuwe M365-omgeving. En zo’n verandering is ook best spannend. Gelukkig was er altijd assistentie van Netflex. Door hun expertise en flexibiliteit is onze transitie naar Microsoft 365 soepel, zonder noemenswaardige problemen, verlopen”, vertelt Mark.
Virtueel is er geen afstand van 208 kilometer
De afstand is zo’n 208 kilometer tussen het markante pand van Netflex in Ridderkerk en het gemeentehuis van Midden-Drenthe in Beilen. ‘Ik heb deze afstand nooit zo gevoeld. De communicatie met Netflex verliep prettig en de afspraken waren altijd duidelijk en werden overzichtelijk gedocumenteerd. Dit geldt zowel voor alle werkzaamheden als het financiële plaatje. Zo voorkom je namelijk verrassingen. Ook het snelle schakelen én handelen heb ik als zeer prettig ervaren. Als projectverantwoordelijke zijn dit zeer positieve ervaringen, waar je voorafgaand aan zo’n uitdagend IT-project al wel een beetje op hoopt natuurlijk’, aldus Mark.