Kastanjelaan 6,
2982 CM Ridderkerk

Gemeente Skarsterlân

Vernieuwd automatiseringsysteem

Sinds mei 2006 werkt de Gemeente Skarsterlân met een vernieuwd automatiseringssysteem, waardoor het netwerk met een uptime van meer dan 98 % vrijwel altijd toegankelijk is en het beheer meer mogelijkheden biedt. Ongeveer 300 mensen maken gebruik van deze oplossing. Netflex heeft de advisering en implementatie van dit project verzorgd. Belangrijke reden om voor Novell te kiezen was het feit dat er veel beheermogelijkheden in één product zitten: ZENworks. Daarnaast werkt de gemeente al langer naar volle tevredenheid met Novell producten.

Overzicht

De gemeente Skarsterlân in Friesland heeft als belangrijke missie het centraal stellen van de klant. Onder klant verstaat de gemeente naast de inwoners ook het bedrijfsleven, verenigingen, toeristen en interne medewerkers. Sleutelwoorden voor de gemeente zijn: laagdrempelig, klantgericht en open, maar wel betrouwbaar. De gemeente heeft 27.000 inwoners en geeft geïnteresseerden informatie over gemeentelijke producten en diensten. Bij de gemeente werken ongeveer 300 mensen.

Uitdaging

De gemeente Skarsterlân heeft te maken met een groeiende vraag naar informatie die online beschikbaar dient te zijn. Hieraan worden steeds meer eisen gesteld. Vervanging van de hard- en software was mede hierdoor noodzakelijk. Zeker omdat de gemeente up-to-date wil blijven en een uptime van 98 % of hoger ambieert. Ook heeft de gemeente Skarsterlân aangegeven een verbeterslag in beheermogelijkheden aan te willen brengen.

De heer Scholten, netwerkbeheerder bij de gemeente Skarsterlân: “We merkten tijdens onze dagelijkse werkzaamheden dat bepaalde applicaties de huidige vraag naar uptime, beheer en informatie niet meer bij konden benen. Daarom zijn we gaan zoeken naar mogelijkheden om dit op te lossen.”

Oplossing

De gemeente Skarsterlân heeft met vijf mensen eerst drie maanden getest. Het nieuwe systeem is opgebouwd naast de bestaande werkomgeving. Applicaties en bepaalde procedures zijn in eerste instantie uitvoerig geëvalueerd. Daarna is in één weekend alles overgezet naar de nieuwe omgeving. Belangrijk voor de gemeente was – als er iets mis zou gaan – de mogelijkheid terug te kunnen vallen op het oude systeem. De uiteindelijke oplossing voor de gemeente is de implementatie van twee 3-Node Novell Open Enterprise Netware Clusters geweest. “Eén van de vele voordelen hiervan is dat je overdag onderhoud kunt plegen, door gegevens en programma’s binnen het cluster, van de ene naar de andere server, te verplaatsen”, aldus Scholten.Het beheer van het netwerk is op deze manier tot een minimum gereduceerd en alles kan remote – op afstand – uitgevoerd worden. Toch was er nog één ‘probleemgebied’: PDA’s die rechtstreeks aan workstations gekoppeld waren. “Om het beheer hiervan ook te minimaliseren hebben we gekozen om te gaan werken met GroupWise Mobile Server, een gratis onderdeel van GroupWise, en een draadloos netwerk om PDA’s te laten synchroniseren.”

De Smartphones synchroniseren via GPRS met de GroupWise Mobile Server. Zowel de PDA’s als de Smartphones zijn uitgerust met Windows Mobile 5/6. De bestaande kantoorautomatisering van gemeente Skarsterlân is vernieuwd: GroupWise 6 is gemigreerd naar 7 en met ZENworks 7 geïnstalleerd en geconfigureerd in het cluster. Daarnaast is iPrint, het instrument voor printen van documenten opgenomen in het Netware Cluster. Om GroupWise WebAccess, een virtueel kantoor en iFolder 3 te laten draaien is een Netware 6.5 server en een Open Enterprise Linux Server in het DMZ geïnstalleerd. Op deze manier is de dagelijkse gebruikte software up-to-date en het beheer een stuk eenvoudiger ingeregeld.

Novell Business Partner

Netflex BV uit Ridderkerk bestaat sinds 1999 en is verantwoordelijk voor de implementatie van deze oplossing. Netflex is al jaren Partner van Novell en omschrijft zichzelf als een dienstverlenende onderneming gebaseerd op jarenlange ICT kennis van hoog opgeleide netwerk engineers. Netflex brengt de meest complexe netwerken samen om er één flexibel net van te maken. Eenvoudig en veelzijdig in gebruik. De enthousiaste en gecertificeerde medewerkers van Netflex adviseren, schrijven en implementeren op maat gemaakte oplossingen voor organisaties.

Novell Business Partner

De implementatie van de nieuwe hard- en software heeft geleid tot een hogere uptime voor de gebruikersomgeving van de mede- werkers van de gemeente Skarsterlân.

    Gebruikte onderdelen:

  • 3-Node Novell Open Enterprise NetWare Clusters
  • GroupWise 7
  • ZENworks 7
  • iPrint iFolder NetWare 6.5
  • Server Open Enterprise Linux Server

Het netwerk heeft een hogere uptime en het beheer heeft meer mogelijkheden. Scholten: “We werkten natuurlijk al met Novell producten. Netflex heeft ervoor gezorgd dat we weer helemaal up-to-date zijn en dat merken we direct in onze dagelijkse werkzaamheden. We zijn veel minder tijd en resources kwijt aan het oplossen van problemen met het netwerk. Daarnaast kunnen we op het gebied van beheer veel meer geautomatiseerd doen.”