Kastanjelaan 6,
2982 CM Ridderkerk

Gemeente De Fryske Marren

Upgrade Windows netwerk omgeving

Gemeente De Fryske Marren

Gemeente De Fryske Marren zag zich geconfronteerd met de noodzaak tot upgraden van de Windows werkomgeving.
Netflex bood de oplossing in de vorm van mensen en de juiste software en maakte het mogelijk om probleemloos naar een nieuw platform over te stappen. De gemeente is zo tevreden over de resultaten en werkwijze dat er direct met een volgend project, de virtualisatie van werkplekken, is gestart.

Gemeente De Fryske Marren (DFM) bestaat sinds 1 januari 2014. Het gemeentehuis staat in Joure. De nieuwe gemeente is ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân. Hieraan is vanuit de voormalige gemeente Boarnsterhim het dorp Terhorne toegevoegd.
De gemeente telt ongeveer 51.200 inwoners en wordt ondersteund door een ambtelijke organisatie van tussen de 400 en 500 medewerkers.

Upgrade noodzakelijk door einde XP-ondersteuning

Gemeente De Fryske Marren werkt met een aantal bedrijfskritische applicaties, geleverd door Centric. De PC’s waarmee de medewerkers van de gemeente werkten, waren voorzien van Windows XP.

Centric ondersteunde het XP platform niet meer en had contractueel vastgelegd dat het platform per 1 maart 2014 naar Windows 7 geüpgrade moest zijn, omdat de beschikbaarheid van de applicaties anders niet gegarandeerd kon worden. Gemeente De Fryske Marren had voor deze upgrade echter onvoldoende capaciteit en kennis in huis.

Kerels met kennis

Aangezien de gemeente in januari 2014 is ontstaan uit een fusie van drie gemeenten, kwam deze upgrade qua timing erg slecht uit. Roland Holtrop, I&A Coördinator bij Gemeente De Fryske Marren: “Er liepen nog zoveel verschillende trajecten dat er geen mankracht beschikbaar was. Daarom hebben wij resources bij Netflex aangevraagd.

Bijkomend voordeel was dat deze mensen meer wisten over bepaalde applicaties dan wij! Onze infrastructuur bestaat naast een Windows-besturingssysteem uit bedrijfskritische applicaties. Met behulp van de juiste software tools heeft Netflex voor ons de implementatie, configuratie en virtualisatie geregeld.”

De helpende ENGL

Netflex heeft Gemeente De Fryske Marren laten kennismaken met de ENGL Imaging Toolkit. Het opzetten, inrichten en onderhouden van een standaard Windows werkomgeving kost veel tijd en geld.

De ENGL Imaging Toolkit integreert naadloos met ZENworks Configuration Management en automatiseert vrijwel alle onderdelen van de Windows uitrol.

Denk hierbij aan het maken van een driver image, werkstation naamgeving, ZENworks Agent installatie, Active Directory en ZENworks registratie, installatie van applicaties en het maken van een hardware onafhankelijk modulair image.

De toolkit is onder andere geoptimaliseerd voor ZENworks 11. Gemeente De Fryske Marren werkte al met ZENworks Configuration Management (ZCM) en Application Virtualization (ZAV) voor het beheer en het packagen van applicaties.

ROI in 1 dag

Halverwege het project werd bekend dat er zo’n € 50.000 op Microsoft licentiekosten bespaard zou kunnen worden als Gemeente De Fryske Marren in plaats van Windows 7 Enterprise, Windows 7 Professional zou implementeren.

ROI in 1 dag

Een wijziging met een grote impact: het complete image zou immers opnieuw vervangen moeten worden en alle 200 applicaties zouden opnieuw moeten worden getest. Dit zou een enorme uitloop van het project betekenen waardoor de contractuele Centric deadline van 1 maart niet gehaald kon worden. De ENGL Imaging Toolkit heeft dit hele proces geautomatiseerd en in 1 dag is het complete image aangepast naar Windows 7 Professional. De modulaire opbouw van ENGL maakt het opnieuw testen van de applicaties overbodig. De ENGL Imaging Tookit heeft zichzelf dus al terugbetaald.

Ronald Holtrop
I&A Coördinator bij Gemeente De Fryske Marren

De gebruikers zijn zeer tevreden over de manier waarop de nieuwe werkomgeving is uitgerold en functioneert. Gedurende het project zijn de aanwezige PC’s, laptops en applicaties geïnventariseerd, zijn zo’n 200 applicaties uitgefaseerd en andere vervangen door alternatieven. De applicaties die nu gebruikt worden, zijn duidelijk gedocumenteerd.

En door!

Gemeente De Fryske Marren was zo tevreden dat zij met Netflex begonnen zijn aan het overzetten van zoveel mogelijk fysieke PC’s naar een Virtuele Desktop Infrastructuur op basis van VMware Horizon View, Windows 7 en Thin Clients. Netflex heeft de View omgeving ingericht.

“Wij hebben aan Netflex gevraagd om te adviseren bij de selectie van Thin Clients. Daarnaast willen wij een ‘two factor authentication-oplossing’ inzetten zodat onze VDI-desktops veilig vanaf een externe locatie benaderd kunnen worden. Netflex heeft hiervoor een aanbieding gedaan op basis van SMS Passcode.”

zegt Holtrop.

Windows 7 zal in de toekomst alleen nog toegepast worden op fysieke werkstations wanneer een desktop niet geschikt is voor VDI. Tijdens het project zijn de applicaties geïnventariseerd en is geconstateerd dat 94% met behulp van ZAV op  virtuele desktops aangeboden kan worden.

“Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Als nieuwe gemeente hebben we nu een nieuwe werkomgeving die we met behulp van Netflex eenvoudig kunnen beheren en up-to-date houden. En wij gaan nog even door met vernieuwen!”