Kastanjelaan 6,
2982 CM Ridderkerk

Altra

Nieuwe netwerkomgeving van Altra Jeugdzorg en Onderwijs vangt ‘drukte’ flexibel op.

Altra Jeugdzorg en Onderwijs is een grote instelling voor jeugdzorg en speciaal onderwijs in de regio Amsterdam. Altra biedt hulp aan kinderen en jongeren die zijn vastgelopen of dreigen vast te lopen in hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Eind 1999 is Altra voortgekomen uit een fusie met Afra Boddaert en PPI. Nu telt de jeugdzorg- en onderwijsinstelling 850 medewerkers en 30 locaties in Amsterdam en omstreken. Na de fusie kwam er een grote druk op de ICT afdeling te liggen. Samen met Netflex werd de druk van de ketel gehaald.

Projectdoelstelling

“Voor de uitvoering van het projectplan zocht ik naar een leverancier die samen met mijn eigen afdeling de implementatie voor zijn rekening wilde nemen. Netflex heeft hier een prima prestatie geleverd!”, aldus Walter de Haan. Netflex liet het Altra Netwerk een complete metamorfose ondergaan. Op basis van Windows Terminal Server en Novell Open Enterprise Server kreeg de Centrale Werkplek vorm.Door de centrale plaatsing van servers moest er de nodige aandacht worden besteed aan de beschikbaarheid van de servers.
Om de downtijd tot een minimum te beperken werd er gekozen voor een Novell Cluster Services oplossing. De servers in het Novell Cluster dienen allemaal over dezelfde data te beschikken.
Daarom is er gebuik gemaakt van Shared Storage. Het gebruik van iSCSI voor deze Storage AreaNetwork (SAN) bleek een prima keuze.

Complete metamorefose

STMR wil de communicatie onder medewerkers, die buiten het kantoor los van elkaar werken, verbeteren. Als een medewerker op een andere locatie, bijvoorbeeld bij een klant thuis, tegen een probleem aanloopt en advies of ondersteuning van een collega nodig heeft, kan hij/zij dit alleen krijgen door terug naar het kantoor te gaan. Zelfs in dat geval is de communicatie erg eenzijdig: collega’s e-mailen of bellen elkaar of een medewerker gaat naar de manager, maar er is geen sprake van langdurige communicatie en geen mogelijkheid om dieper op zaken in te gaan.
Dit is niet alleen erg inefficiënt, maar het gebrek aan communicatie heeft bovendien een nadelig effect op de kwaliteit van de zorg die aan de klanten wordt aangeboden
STMR wil een autonomere werkomgeving voor de medewerkers creëren zodat ze informatie kunnen uitwisselen en gemakkelijker buiten het kantoor kunnen samenwerken.

14 Decentrale fileservers overbodig

De meest opvallende actie was het verplaatsen van alle databestanden naar het computercentrum, hierdoor werden 14 decentrale FileServers overbodig. Alle lokale data en geïnstalleerde softwareprogramma’s werden verplaatst naar de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de hoofdlocatie van Altra, waar alle centrale diensten plaatsvinden. Op deze wijze maakt het niet meer uit waar een medewerker z’n werkplek heeft, de gegevensbestanden, de e-mail, agenda, etc. zijn overal zonder beperkingen beschikbaar! Om dit mogelijk te maken werd de bandbreedte van het ADSL-netwerk opgewaardeerd en kregen ambulante medewerkers de beschikking over een laptop met UMTS verbinding. Windows Terminal Server (WTS) WTS wordt min of meer als “normale” werkplek beheerd door gebruik te maken van Novell ZENworks. Deze technologie maakt het mogelijk om zeer snel software beschikbaar te maken, servers opnieuw te installeren, te vervangen of bij te plaatsen. Deze opzet maakt de omgeving uiterst flexibel.