Kastanjelaan 6,
2982 CM Ridderkerk

Wordt de mogelijkheid voor flexibel werken een recht?

Netflex > Nieuws > Wordt de mogelijkheid voor flexibel werken een recht?

Wordt de mogelijkheid voor flexibel werken een recht?

Als het aan het CDA en GroenLinks ligt, mogen werknemers voortaan zelf kiezen voor flexibele werktijden of thuiswerken en zij krijgen brede steun van werknemers, vakbonden, een aantal werkgevers en andere maatschappelijke organisaties.

Vandaag dienen deze twee partijen samen het wetsvoorstel ‘flexibel werken’ in.
Zij willen met dit voorstel de combinatie werk en privé vergemakkelijken. Verder deze wet de arbeidsproductiviteit, gezondheid, het milieu en de files ten goede komen.

Werknemers krijgen meer zeggenschap over werkplek en werktijden.
Volgens het CDA is er vanuit de samenleving erg veel vraag naar. “Als je aan jonge ouders vraagt waar ze behoefte aan hebben, staan kinderopvang en verlofregelingen niet bovenaan. Allereerst komt de wens om flexibel te kunnen werken” aldus CDA Tweede Kamerlid Van Heijum.

Werkgevers mogen dat alleen weigeren om zwaarwegende redenen. Nu zouden werknemers als ze een half jaar aan het werk zijn ook het recht krijgen te vragen om aanpassing van werktijden en werkplek. De wet moet ook voor kleine bedrijven gelden.
Van Hijum en Van Gent ( GroenLinks Tweede Kamerlid) erkennen dat niet elk werk voor flexibele uren of telewerken geschikt is. ‘Leraren, winkelmedewerkers en verpleegsters zijn op gezette tijden nodig op de werkplek. Maar er zijn wel steeds meer mogelijkheden om flexibel te werken. De secretaresse van een bouwbedrijf valt onder dezelfde cao als de bouwvakkers, maar er is geen dwingende reden om haar werktijden niet flexibel te kunnen invullen.’ Werkgevers willen de wet niet. De vakbeweging is juist voor.

Het is voor het eerst dat het CDA en GroenLinks samen een initiatiefwet indienen. De partijen schatten dat 4,9 miljoen (driekwart) van de werkers in loondienst een beroep op de wet kunnen doen. Van Hijum en Van Gent beogen ‘een cultuuromslag’.

Van Gent en Van Hijum hopen het wetsvoorstel nog voor het zomerreces te kunnen behandelen zodat de wet per 1 januari 2013 in kan gaan.

Tijdens Overheid & ICT richten wij ons op Het Nieuwe Werken of ‘flexibel werken’. Hoe maakt u deze manier van werken binnen uw bedrijf mogelijk en om welke aanpassingen vraagt uw IT omgeving? Hierbij nodigt Netflex u uit op onze stand F063 op de Overheid & ICT beurs. Onder het genot van een drankje brainstormen wij graag met u mee over deze topic. Registeer nu! Graag tot ziens in Utrecht.