Stichting Veens Welzijn

Grote mate van self service in nieuwe, moderne workspace

Office 365 omgeving van Netflex laat Stichting Veens Welzijn plezierig werken

Omdat het welzijnswerk in de gemeente Veenendaal niet meer zou worden uitbesteed, is Stichting Veens Welzijn opgericht. Een onafhankelijke stichting die welzijnstaken binnen de gemeente uitvoert. Bij een zelfstandige organisatie hoort een eigen netwerkomgeving. Vanwege tijd en capaciteitsdruk op de gemeentelijke ICT-afdeling werd Netflex in de arm genomen om het project op te zetten en te begeleiden. Het was immers al oktober. Per 1 januari 2021 moest de omgeving live staan.

Peet de Graaf, directeur-bestuurder van Stichting Veens Welzijn, vertelt over de samenwerking met Netflex. Namens de stichting heeft hij het project geleid. Ook de allereerste versie van de nieuwe netwerkomgeving is door hem getest. De oplossing: Office 365 werkomgeving ingericht met Autopilot, Intune en Liquit.

“Ik heb eerder zulke projecten gedaan maar nog niet eerder meegemaakt dat het zo plezierig loopt.”


In korte tijd is door beide partijen veel werk verzet. “Wat mij opviel was dat er heel snel uitvoering werd gegeven aan de afspraken. Daarnaast waren er regelmatig updates. En knelpunten werden snel opgelost,” vertelt Peet. “Het ging allemaal heel erg soepel. Er was zelfs tijdens mijn vakantie speciaal voor mij een laptop naar Groningen gebracht, zodat ik kon testen.” Dit heeft erin geresulteerd dat de werkomgeving eind december 2020, nog voor de gestelde deadline, live is gezet.

Geen systeembeheerder nodig

De apparatuur die Stichting Veens Welzijn in de Office 365 omgeving gebruikt, is middels Autopilot, Intune en Liquit zelf in te richten. Door het centraal beheer via Liquit zijn alle devices identiek ingericht. Alle applicaties worden geïnstalleerd en systeeminstellingen worden direct goed gezet. De stichting hoeft dan ook geen systeembeheerder in dienst te nemen om laptops of pc’s te voorzien van een bedrijfsimage waarin alle benodigde software is opgenomen.

Plezierige werkomgeving 

Omdat de laptop of een vaste pc al bekend is in de netwerkomgeving kan direct na het inschakelen van het device worden ingelogd. Vervolgens wordt het apparaat volledig automatisch ingespoeld. “De omgeving werkt heel plezierig. Je kunt ook thuis via je werkplek inloggen en ook daar werken op een vaste pc,” licht Peet toe.

“Ik was onder de indruk, dat in een kort tijdsbestek een werkende omgeving is neergezet.” 


Als een apparaat niet goed functioneert, kunnen medewerkers deze zelf resetten. Na de reset zal het proces weer gaan lopen voor het volledig geautomatiseerd inspoelen van het device. Dit allemaal zonder tussenkomst van een systeembeheerder. De oplossing die we hebben aangedragen, biedt een grote mate van zelfredzaamheid en self service.

Langdurige samenwerking 

Na afloop van het project heeft de gemeente Veenendaal een beheersovereenkomst met Netflex afgesloten. Het oorspronkelijke plan was dat wij alleen de Office 365 omgeving zouden realiseren. De gemeente Veenendaal zou de online werkomgeving gaan beheren. “We zijn zo tevreden, dat we dat ook bij Netflex laten. Dat is gewoon hartstikke goed. Ik heb nog niets meegemaakt dat langer dan één dag is blijven liggen,” aldus Peet.

“Ik heb eerder zulke projecten gedaan maar nog niet eerder meegemaakt dat het zo plezierig loopt. Ik was onder de indruk, dat in een kort tijdsbestek een werkende omgeving is neergezet. Dat is gewoon heel knap.”