Gemeente Midden-Drenthe

Microsoft 365 migratie laat gemeente Midden-Drenthe

Microsoft 365 migratie bij Gemeente Midden-Drenthe

Gemeente Midden-Drenthe ligt, zoals de naam al zegt, centraal in de provincie Drenthe. Op een oppervlakte van 341 km2 telt deze gemeente 35.000 inwoners. Voorheen was de naam nog Middenveld. Een samenvoeging van de voormalig gemeentes Beilen, Westerbork en Smilde. Sinds 2000 is de naam gewijzigd in gemeente Midden-Drenthe.

Mark Kielman, Projectleider Informatisering, is binnen de gemeente verantwoordelijk voor organisatiebrede trajecten. In deze functie heeft hij namens de gemeente Midden-Drenthe het Microsoft 365 migratieproject met Netflex geleid. Ondanks de uitdagingen in coronatijd, zoals remote werken en vertraagde leveringen van hardware, is hij erg content met deze samenwerking en ook met het inmiddels opgeleverde IT-project.

Migratie

Gemeente Midden-Drenthe heeft ervoor gekozen om haar IT omgeving te migreren. Middels eerdere workshops in het transitie-traject heeft de gemeente samen met Netflex het juiste beleid en ontwerp bepaald.

‘’Dat we net voor corona nieuwe laptops hadden besteld én gestart waren met de voorbereidingen voor dit project met Netflex, kwam erg goed uit. We hebben overal toegang tot onze data, kunnen alles met elkaar delen en zo optimaal met elkaar samenwerken. Ons volgende project is samenwerken via Teams. We gebruiken Teams namelijk nu alleen voor video-vergaderen”, licht Mark toe.

Soepele migratie naar Microsoft 365

In een jaar tijd is het complete migratieproject bij gemeente Midden-Drenthe afgerond. Ze zijn nu in de cloud georganiseerd, beschermd en online met elkaar verbonden. Daarbij is er door de gemeente dus tevens geïnvesteerd in nieuwe hardware. “Natuurlijk is het omschakelen naar een nieuwe werkomgeving een uitdaging voor je collega’s. Ik ben vooral trots op mijn systeembeheercollega’s. Voor hen is het een extra grote stap geweest. En zo’n verandering is ook best spannend. Gelukkig was er altijd assistentie van Netflex. Door hun expertise en flexibiliteit is onze transitie naar Microsoft 365 soepel, zonder noemenswaardige problemen, verlopen”, vertelt Mark.

Virtueel is er geen afstand van 208 kilometer

De afstand is zo’n 208 kilometer tussen het markante pand van Netflex in Ridderkerk en het gemeentehuis van Midden-Drenthe in Beilen. ‘Ik heb deze afstand nooit zo gevoeld. De communicatie met Netflex verliep prettig en de afspraken waren altijd duidelijk en werden overzichtelijk gedocumenteerd. Dit geldt zowel voor alle werkzaamheden als het financiële plaatje. Zo voorkom je namelijk verrassingen. Ook het snelle schakelen én handelen heb ik als zeer prettig ervaren. Als projectverantwoordelijke zijn dit zeer positieve ervaringen, waar je voorafgaand aan zo’n uitdagend IT-project al wel een beetje op hoopt natuurlijk’, aldus Mark.