CNC Grondstoffen

Disaster Recovery en datareplicatie garanderen productie

CNC Grondstoffen realiseerde zich dat een IT-storing het gehele productieproces plat kon leggen met alle gevolgen van dien. Disaster recovery en datareplicatie zorgen nu voor de beschikbaarheid van de bedrijfskritische systemen. Netflex werkte een voorstel uit dat inmiddels is geïmplementeerd en naar alle tevredenheid functioneert.

CNC Grondstoffen B.V.
CNC Grondstoffen is een van Europa’s grootste leveranciers van compost en dekaarde voor de teelt van champignons. CNC Grondstoffen biedt werkgelegenheid aan circa 350 medewerkers en heeft in Nederland vestigingen in Milsbeek en Moerdijk. In Gościejewo (Polen) produceert het CNC bedrijf Holpol-Compost doorgroeide compost. CNC Grondstoffen is onderdeel van CNC Holding, een groep toonaangevende bedrijven in de Europese paddenstoelensector. Het hoofdkantoor bevindt zich in Milsbeek.

“Wat zijn de kosten, wat zijn de oplossingen??”


Storingen voorkomen

De productielijnen van CNC Grondstoffen zijn geheel afhankelijk van SCADA-systemen, IT-systemen die de operationele processen aansturen en controleren. Per vestiging zijn er tien tot vijftien van deze SCADA-productieplekken die de verschillende productielijnen in de verschillende plants laten draaien. (Moerdijk en Milsbeek hebben beiden vier plants).

Corne Trouw, Engineer bij CNC Grondstoffen legt uit: “Tijdens de compostering komt ammoniak vrij, wat funest is voor IT-apparatuur. Wij hadden daarom al gekozen voor aparte serverruimtes per site, één in Moerdijk en één in Milsbeek, geklimatiseerd met koolstoffilters waardoor apparatuur en IT-materialen goed geconserveerd blijven.”

De on-premise-omgeving was vervangen door een virtuele omgeving onsite, waardoor de systemen ‘an sich’ veel beter te beheren werden. Door virtualiseren werd de kans op storingen kleiner. Corne vervolgt: “Maar als er wel een storing is, dan is het effect veel groter. Wij werden met onze neus op de feiten gedrukt, toen er een storing was en het een dag duurde om die op te lossen. De productie lag stil en er volgde al snel een discussie over hoe dit anders kan en wat ervoor gedaan moet worden. Wat zijn de kosten, wat zijn de oplossingen?”

“Wij wilden actiever gebruikmaken van de bestaande twee datacenters op de locaties Moerdijk en Milsbeek”


Virtualisatie zonder risico’s
CNC Grondstoffen maakte de balans op en bekeek diverse mogelijkheden, waaronder per site een tweede datacenter, de datacenters dusdanig inrichten dat ze elkaars workload kunnen overnemen of de hele installatie in een extern datacenter. “Dat laatste hebben we snel uitgesloten omdat dan het hele bedrijf met één lijntje met een extern datacenter verbonden is. Dan heb je bij een storing alles op zwart, en zelf geen zicht op de duur van het probleem.”

Omdat CNC voor de productie afhankelijk is van IT, was garantie van hoge beschikbaarheid van de IT een must. Dit wordt zeker gesteld door de implementatie van een disaster-recovery-oplossing voor de procesautomatisering. “Wij wilden actiever gebruikmaken van de bestaande twee datacenters op de locaties Moerdijk en Milsbeek. Het doel was het creëren van een uitwijkmogelijkheid wanneer zich in één van de locaties een calamiteit voordeed. Daarnaast was het ook tijd om de serverhardware en storage te vervangen.”

Twee gekoppelde, redundante datacentra
De beste oplossing bleek het plaatsen van de apparatuur bij de productieomgeving per site. “Wij hebben ervoor gekozen om de sites te koppelen en redundant te maken. Op storageniveau is er ruimte gemaakt, er is Veeam backup en replication geïnstalleerd en er is een extra datalijn aangelegd om te zorgen dat data van de ene naar de andere site kan worden gerepliceerd, zodat het altijd te gebruiken is.”

Een pilot was niet mogelijk omdat er een aparte dataverbindingslijn tussen de vestigingen moest worden aangelegd. “Het concept is grondig doorgenomen met deskundigen. Zij kwamen tot de conclusie dat het moest werken. Wij zijn dus van start gegaan zonder eerst een pilot te doen en dat is goed gegaan.”

CNC Grondstoffen onderscheidt Information Technology (IT) en Operational Technology (OT). Operational Technology draait de praktijk van het bedrijf. Het meest markante verschil is dat IT gefocused is op security en OT meer gericht op beschikbaarheid van systemen. “Wij denken: alles kan kapot gaan, er moet een vangnet zijn. IT denkt ‘is dit wel veilig genoeg?’”

CNC heeft een aanbesteding gedaan bij twee partijen. Netflex was één van die partijen. OT werkte al met hen samen op het gebied van ondersteuning.  Voor het uitwijkscenario heeft Netflex een voorstel gedaan, waarbij de volgende drie onderdelen zijn uitgewerkt: netwerkaanpassingen, hardware vervanging en replicatie met Veeam. 

CNC Grondstoffen kiest Netflex
De voorstellen zijn beoordeeld op compleetheid van de aanbieding en de beste oplossing voor zowel de korte als de lange termijn, kwaliteit en professionaliteit en beheersbare kosten. “Netflex won de aanbesteding, doorslaggevend was het feit dat zij VMware aanboden. Wij hadden al ervaring met VMware en konden zelf veel implementeren. Van de Netflex consultants hebben we bij kunnen leren waardoor onze eigen kennis weer op peil kwam.”

Sinds januari 2020 is het project afgerond en draait de oplossing. De gewenste verhoging van de beschikbaarheid van de infrastructuur is gerealiseerd en de betekenis daarvan wordt duidelijk als er een keer een storing is. Bijkomend voordeel is dat het onderhoud in normale uren gedaan kan worden. De replicatie van data en de verbinding tussen de twee datacenters maken het immers mogelijk om delen van de infrastructuur vrij te spelen om aan te gaan werken.

Er zijn voorlopig geen plannen om verder uit te breiden. “De installatie staat, dat werkt nu. In een OT-omgeving wordt minder snel vernieuwd dan in een IT-omgeving. Ook de infrastructuur van de installatie hebben wij bij Netflex ondergebracht in de monitoringservice. Zijn er meldingen dan proberen we die proactief op te volgen om storingen te voorkomen. Naast monitoring levert Netflex Managed Services ook support als onderdeel van de overeenkomst. De virtuele machines, fysieke servers, switches en vCenter servers worden constant in de gaten gehouden en indien nodig levert Netflex 24/7 support. Wij willen zo ongestoord mogelijk kunnen produceren.”

“De samenwerking met Netflex is prima verlopen, redelijk informeel, maar natuurlijk wel met projectdocumentatie. Netflex en CNC zijn behoorlijk flexibel. Onze contacten bij Netflex waren en zijn nog steeds goed toegankelijk, de communicatie verliep prima. Zij hebben de kennis in huis die je nodig hebt. Bovendien hebben we elkaar goed aangevuld. Vanuit onze expertise hebben we veel werk kunnen doen en de Netflex specialisten hebben gezorgd voor training on the job. Onze kennis is dus weer helemaal op peil!”