VMware heeft weer een aantal interessante mededelingen gedaan op het VMworld in Las Vegas. Het bedrijf focust zich momenteel echt op het volledige aanbod van de multicloud, zodat klanten eenvoudig hun workloads kunnen migreren tussen verschillenden omgevingen zonder rekening te hoeven houden met de specifieke eisen van die public clouds. VMware levert als het ware een universele laag bovenop de public clouds.

Multicloud vs Hybrid Cloud

VMware geeft aan dat de meeste enterprise organisaties tot de conclusie zijn gekomen dat ze niet afhankelijk willen zijn van één cloudinfrastructuur, ze willen hun risico’s spreiden en de compute en data verdelen over verschillende cloudomgevingen. Daarnaast zijn er nog de nodige eisen waarbij de ene omgeving geschikter is dan de ander.

Waar de afgelopen jaren vaak spraken was van een hybrid cloud, waarbij bedrijven een gedeelte van hun compute en data in een eigen datacenter hielden en een ander deel in de cloud, is er volgens VMware nu een duidelijke vraag naar multicloud. Meerdere grote cloudomgevingen dus. VMware biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere cloudomgevingen zonder rekening te hoeven houden met specifieke eisen van de cloudomgeving, het biedt een overgang van de ene cloud naar de ander zonder dat de overgang merkbaar is. Dit is mogelijk doordat VMware een universele laag legt over de cloudomgevingen heen, deze laag bestaat uit bekende VMware-technologieen die de meeste bedrijven al grotendeels kennen vanuit hun eigen datacenter.

Hybrid cloud blijft erg aantrekkelijk

Hoewel VMware een duidelijke focus heeft op de multicloud is, blijft een van de speerpunten van VMware de Hybrid cloud. Zo toonde een onderzoek van VMware in 2016 aan dat er geen reden was om afscheid te nemen van de meer traditionele datacenters. De grote cloudomgevingen gaan zonder twijfel groter worden dan de hoeveelheid compute in eigen datacenters, maar beide blijven van groot belang. VMware wil de schakel zijn tussen deze omgevingen.

VMware en AWS Block storage

Een ander aankondiging van VMware is dat zij de samenwerking met Amazon Web Services gaan uitbreiden op het gebied van databases en block storage. Het voordeel voor klanten is dat zij nu hun omgeving specifieker kunnen afstemmen op hun behoeftes. Als jij als klant een node opzet in VMware on AWS dan krijg je een standaard hoeveelheid compute, geheugen en opslag. Die kunnen echter niet individueel worden aangepast. In veel gevallen werkt dat prima, maar als je als bedrijf een enorme hoeveelheid data hebt opgeslagen kan dit een probleem zijn. De enige oplossing die VMware dan kon bieden was een hybride omgeving waarbij data in een eigen datacenter werd opgeslagen of simpelweg het aantal cloudnodes flink opvoeren. Daardoor is er niet alleen meer opslag beschikbaar, maar ook enorm veel extra compute en geheugen. Dat is eigenlijk overbodig.

Dat probleem lost VMware nu op door in een nieuwe versie van vSAN ondersteuning toe te voegen voor AWS Block Storage. Hierdoor kan een enorme hoeveelheid extra opslagcapaciteit via AWS Block Storage worden aangekocht en worden gekoppeld met vSAN. Voor de VMware-omgeving verandert er eigenlijk niets. Die praat nog steeds tegen vSAN wanneer het data wil ophalen of opslaan. vSAN kan echter praten met AWS Block Storage, waardoor de opslagcapaciteit eenvoudig te verhogen is zonder dat extra compute en geheugen moet worden ingekocht. Dit zorgt onderaan de streep voor een enorm kosten voordeel voor bedrijven die veel data willen opslaan in de cloud.

Heeft u vragen over de mogelijkheden die Netflex kan bieden? bel gerust naar ons via het nummer: +31 88 638 35 39 of stuur een mail naar: info@netflex.nl

Info: Techzine