Microsoft Teams heeft een grote update gekregen: er is een gratis versie van de samenwerkingssoftware uitgebracht in juli. Daarmee werpt Microsoft de handschoen voor Slack, want dat bedrijf heeft ook al een gratis versie beschikbaar voor mensen die een handige manier zoeken om digitaal samen te werken. Microsoft hoopt met Microsoft Teams klanten aan te trekken die op een later moment gaan betalen voor de dienst. Maar het wil zo ook voorkomen dat mensen voor de populairdere concurrent kiezen. Microsoft Teams is beschikbaar voor iOS en macOS. 

Microsoft Teams vs Slack 

Binnen de gratis versie van Microsoft Teams kunnen tot driehonderd mensen aan één team toegevoegd worden. De deelnemers hoeven geen Office 365-account te hebben. De teamleden kunnen in de gratis versie zonder beperkingen met elkaar chatten en eerder gestuurde berichten doorzoeken. Ook is er tot 10 gigabyte aan bestandsopslag beschikbaar voor de teams en nog eens twee gigabyte per individuele gebruiker. Daarnaast kunnen mensen audio- en videogesprekken voeren en is er integratie met 140 verschillende apps van derden. 

Ter vergelijking: Slack heeft ook een gratis versie, maar een veel beperktere. Zo kunnen mensen tot 10.000 recente berichten doorzoeken. Terwijl Microsoft mensen toestaat om als groep en als individu met elkaar te bellen, kan dat bij Slack in de gratis versie enkel één-op-één. Binnen de gratis variant van Slack kan er verder verbinding gemaakt worden met maximaal tien apps van derden en is er slechts vijf gigabyte aan opslagcapaciteit voor het team beschikbaar. Kortom: Microsoft biedt heel wat meer gratis functies dan Slack dat doet. 

De komende tijd zullen er veel meer functies naar Microsoft Teams gebracht worden. Zo wil het bedrijf het mogelijk maken dat de achtergrond van videogesprekken automatisch geblurred wordt. Verder verschijnen er, indien gewenst, automatisch vertalingen van teksten in 36 verschillende talen. Ook komt er voor betalende klanten de mogelijkheid om telefoongesprekken automatisch te laten transcriberen. 

Ondanks de aankondiging van Microsoft voor een gratis versie van Teams blijft Slack explosief groeien. Begin 2014 hadden zij nog 16.000 gebruikers en inmiddels is dat opgelopen naar 8 miljoen. Dit zijn ook actieve dagelijkse gebruikers waarvan er 3 miljoen betalende gebruikers zijn. Uit de meest recente cijfers van Microsoft blijkt dat meer dan 200.000 bedrijven Teams gebruiken maar het aantal actieve gebruikers is onbekend. Zoals eerder benoemd zijn de functies die Microsoft Teams weggeeft net iets beter dan die van Slack. Het grote voordeel van Slack is dat zij al langer actief zijn en door de jaren heen een compleet, ontwikkeld en gefocust product hebben neergezet.  

Bron: iCulture en Techzine