Tijdens mijn eindstage in 2015 kreeg ik de keus om te blijven werken nadat ik mijn stage en school had afgerond. Echter had ik vaak het gevoel dat er veel meer moest zijn in de wereld van ICT dan hetgeen wat ik in de jaren had gezien en geleerd tijdens mijn opleiding en bij mijn huidige stagebedrijf. Hoewel ik het onwijs naar mijn zin had, geweldig bedrijf, geweldige collega’s die me steeds nieuwe dingen leerden. Bleef ik toch het gevoel hebben dat er nog meer was om te ontdekken in deze wereld.

Naarmate de tijd vorderde en het uithoren van vrienden die al langer in het vak zaten merkte ik dat ik enthousiast werd van hun verhalen als ICT Consultant, ze vertelden mij over bij klanten langs gaan. Hoe je bij verschillende bedrijven binnen komt, een kijkje achter de schermen hoe zo’n bedrijf in elkaar steekt en vervolgens mogen mee werken aan toch wel het belangrijkste onderdeel van bijna elk bedrijfsproces… de ICT infrastructuur.

Dus ik ging op zoek naar een bedrijf in de ICT dienstverlening. Na enkele avonden op internet te zoeken naar ICT bedrijven in de omgeving van waar ik woonde kwam ik op de website van Netflex uit. Ik las enkele blogs en de slogan “IT als water uit de kraan”. Na de vacatures te hebben bekeken en doorgelezen dacht ik het lijkt me wel wat om hier te solliciteren. Even mijn CV bijwerken en een sollicitatie schrijven, snel versturen en toen was het afwachten.

Al snel kreeg ik reactie en een uitnodiging voor een gesprek om nader kennis te maken. Tijdens het gesprek vertelde ik over mijn ambities om ICT Consultant te worden. Hierop werd enthousiast gereageerd en werd mij nog meer over Netflex verteld. Als iemand die net van school kwam moest ik eerst nog wel wat meer ervaring opdoen, dus spraken we af dat ik zou beginnen op de afdeling Managed Services, waar ik nauw kon samenwerken met collega’s.

Na het afronden van mijn school begon ik in juni 2015 direct bij Netflex met werken op de afdeling Managed Services. Na een paar dagen met collega’s mee te hebben gekeken met de werkzaamheden die ze deden realiseerde ik me hoe weinig ik eigenlijk nog wist en hoeveel er nog te leren was voor mij.

Nadat ik wegwijs gemaakt was in het monitoringsysteem en ticket systeem kreeg ik de taken om alle meldingen te dispatchen naar collega’s, telefoon op te nemen en monitoring in de gaten te houden en daar waar nodig melding te maken bij klanten van een verstoring. Deze positie gaf mij een goede kans om alles wat er binnen kwam in de gaten te houden. Want alle meldingen kwamen langs mij, ik vroeg daarom ook steeds aan collega’s of ik mee kon kijken wanneer er tijd was naar hoe zij het probleem onderzochten en oplosten. Hierbij namen zij ook de tijd om mij uit te leggen hoe het systeem waar ze mee bezig waren werkte en waarvoor het gebruikt werd. Hier leerde ik in korte tijd heel veel van, na een korte tijd merkte ik dat ik zelf al tickets kon oppakken welke door klanten werden aangemeld. En daar waar ik vragen had of ergens niet uit kwam kreeg ik begeleiding van collega’s.

In oktober kwam mijn leidinggevende naar mij toe en vroeg mij hoe ik het zou vinden om op klus te gaan bij een klant, vijf dagen per week naar de klant voor 2 maanden. Ik zou daar om te beginnen gebruikersondersteuning en werkplekbeheer gaan doen en waar er ruimte was mocht ik ook alle andere werkzaamheden oppakken die ik kon doen. Enthousiast en blij met deze opdracht kon ik kort daarna al aan de slag bij de klant. Even kennismaken op maandag morgen en daarna meteen aan de slag. Voordat ik het wist was de eerste week al voorbij.

Gedurende de tijd dat ik daar werkte kreeg ik van de klant steeds meer vrijheid en mocht ik wanneer ik mijn werkzaamheden klaar had dingen uitzoeken die langer speelden. Als ik dan iets had gevonden overlegden ik dit en voerden we het samen uit en daar waar nodig kon ik ook weer terugvallen op collega’s van Netflex met vragen. Als laatste opdracht bij de klant werd het beheer overgedragen aan de afdeling Managed Services. Vervolgens heb ik weer een paar maanden op de afdeling Managed Services gewerkt en collega’s alle ins en outs geleerd van de klant.

Eenmaal op de afdeling Managed services mocht ik weer aan de slag met alle tickets van andere klanten, vraagstukken, incidenten en verstoringen van omgevingen. Als er iets gebeurde zorgde ik altijd dat ik vooraan stond om mee te kunnen kijken, zodat ik er wat van kon leren of zelfs zelf aan de melding te kunnen werken. Voordat ik het wist zat ik met een collega te troubleshooten op een Microsoft Exchange DAG cluster en waren we druk in overleg met Microsoft Support om de problemen te achterhalen. Ik ging het van het herstellen van een file server na een ransomware aanval tot het mee werken aan het compleet moeten herstellen van een virtueel serverpark nadat er een crash was geweest van de omgeving.

Toen ik na een jaar tijdens mijn zomervakantie genietend van een drankje op mijn strandlaken even terugblikte, realiseerde ik me hoeveel ik geleerd had het afgelopen jaar en welke prachtige kansen ik had gekregen om mijzelf te ontwikkelen.

De rush die ik ervaarde wanneer ik soms tot laat in de avond door ging met collega’s om ervoor te zorgen dat de klant toch morgen om 8 uur weer kan werken. De waardering die je dan ook krijgt van diezelfde klant als je hem belt met de mededeling dat ze weer aan de slag kunnen.