Bijna iedereen krijgt er minimaal een keer in zijn leven weleens mee te maken: een sollicitatiegesprek. Er zijn verschillende manier om je op zo een gesprek voor te bereiden. Michael, salesmanager bij Netflex, geeft 5 tips weg om te knallen bij je eerstvolgende sollicitatiegesprek!

Tip 1: Eerste indruk

De eerste indruk tijdens je gesprek is heel belangrijk. Hoe beter die indruk, hoe groter de gunfactor wordt. Een goede eerste indruk laat je al achter door op tijd te komen, gepaste kleding te dragen en te lachen. Op tijd komen en lachen is natuurlijk logisch maar je kunt qua gepaste kleding variëren. Dit ligt vaak aan de functie en organisatie. Om te achterhalen hoe een organisatie in elkaar zit kun je vaak van tevoren hier onderzoek naar doen. Kijk bijvoorbeeld op Social Media en de website. Indien de communicatie naar buiten toe luchtig is en wat laagdrempelig is kun je je best veroorloven om je casual(chique) te kleden. Je hoeft niet altijd strak in pak te verschijnen en daarnaast blijf je jezelf!

Tip 2: Toon interesse

Zorg dat je voldoende informatie hebt vergaard over het bedrijf waar je een gesprek hebt. Zorg dat je minimaal het volgende weet en hierop door kunt vragen:

  • Welke producten/diensten verkopen ze?
  • In welke branche zijn ze actief?
  • Wie zijn de klanten?
  • Welke ontwikkelingen zijn er binnen deze branche?
  • Hoeveel werknemers zijn er?

Hoe meer jij weet over het bedrijf, hoe minder zij hoeven te vertellen daarover en jij je kunt focussen op jouw krachten.

Tip 3: Bereid vragen voor die je graag zou willen stellen

Je hebt je onderzoek naar het bedrijf gedaan maar er zullen nog altijd dingen zijn die je graag zou willen weten. Bereid daarom die vragen goed voor. Mocht je meer dan 5 vragen hebben, maak dan een selectie en kijk daarbij naar de vragen waar je op dat moment direct een antwoord op zou willen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meerdere gesprekken hebt lopen en je bepaalde dingen op voorhand wilt weten indien je een keuze moet maken. Het stellen van vragen laat ook meteen zien dat je oprecht bent geïnteresseerd. Naast de vragen die je zelf kunt stellen is het ook belangrijk om je voor te bereiden op vragen die aan JOU gesteld kunnen worden.

Tip 4: Wees authentiek

Onderscheid jezelf door geen standaardantwoorden te geven op vragen maar betrek alles op jezelf en op hoe jij in elkaar zit. Een klassiek voorbeeld is: “een sterk punt van mezelf is dat ik perfectionistisch ben maar dat is ook meteen een zwak punt van mezelf. Ik voer mijn werk erg goed uit maar daardoor laat ik andere dingen links liggen.” Zo een antwoord heeft degene die voor je zit waarschijnlijk al een paar keer gehoord. Je kunt natuurlijk perfectionistisch zijn maar leg duidelijk uit aan de hand van praktijkvoorbeeld waarom die eigenschap juist sterk of zwak is. Leg daarbij ook uit wat je eraan doet of kunt doen om het te verbeteren.
Je kunt daarnaast op talloze andere manieren authentiek zijn tijdens een gesprek. Naast de eigenschappen die je moet bezitten voor de functie kun je bijvoorbeeld ook de eigenschap hebben dat je erg goed bent in tafeltennis, tafelvoetbal of darten. Indien ze dit hebben bij een bedrijf kun je daarop inspelen.

Tip 5: Maak je meerwaarde duidelijk

Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert en geef concreet aan wat jij voor hen kunt betekenen en waarin jij het verschil zou kunnen maken. Gedurende het gesprek kun je veel te weten komen over het bedrijf en allerlei processen waar jij dan weer op in kunt haken. Gebruik daarbij voorbeeld over jezelf hoe je in het verleden in soortgelijke situaties hebt gehandeld.